Kείμενο του Mumia Abu-Jamal

Mumia Abu-Jamal
Mumia Abu-Jamal

Ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα ως δημοσιογράφος-ρεπόρτερ σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό στη Φιλαδέλφεια. Ασχολούμουν, κυρίως, με ζητήματα στέγασης, που ανέκυπταν στην πόλη.

Σε μία από τις αρχαιότερες πόλεις των Η.Π.Α, τα προβλήματα στέγασης, φυσικά και δεν έλειπαν, όταν η πλειοψηφία των κτισμάτων ήταν, μόνιμα, σε κακή κατάσταση και ειδικά σε περιοχές, όπου ζούσαν μαύροι, Πουερτορικανοί και φτωχοί αλλοδαποί.

Υπήρξα ρεπόρτερ σε διαφορετικές περιοχές της πόλης (…) και μου είναι αδύνατο να ξεχάσω μία διαδήλωση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που οργάνωσαν οι ένοικοι μίας πολυκατοικίας σε μία συνοικία στη νοτιοδυτική Φιλαδέλφεια. (…)

Η εξωτερική όψη των κτιρίων ήταν ελκυστική και ξεχωριστή, χάρη σε διακοσμητικές επεμβάσεις -σύμβολα μίας επαναστατικής εποχής- των αρχιτεκτόνων, οι οποίοι, σαν πραγματικοί καλλιτέχνες, φρόντισαν για την ομορφιά των κτισμάτων.

Όταν με ενημέρωσε ένας διοργανωτής της διαδήλωσης, έτρεξα και μπήκα μέσα στο κτίριο.

Οι συνθήκες που επικρατούσαν μου έκοψαν την ανάσα. Τα ταβάνια έπεφταν επικίνδυνα μέσα σε παιδικά δωμάτια, τα υδραυλικά ήταν πρόχειρα διορθωμένα και, γενικά, η έλλειψη επιδιορθώσεων μετέτρεπε το κτίριο σε απειλή για την ασφάλεια όλων των ενοίκων.

Οι διαδηλωτές δεν έκρυβαν την οργή τους.

Όταν μετά από χρόνια ξανασκέφτηκα την ιστορία, συνειδητοποίησα, ότι το ζήτημα δεν ήταν η στέγαση. Το θέμα ήταν η αντίσταση. Αυτό έδωσε νόημα σε αυτήν τη συμπτωματική ιστορία, διότι αντιπροσώπευε την αντίσταση της εργατικής τάξης στην καθημερινή αδικία και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, που αντιμετώπιζαν.

Πολλά χρόνια αργότερα, μέσα στους τενεκέδες του Αμερικανικού Οίκου του Πόνου (η φυλακή), θα ερχόταν και η σειρά μου. (…)

Πράγματα που είδα στο «διάδρομο του θανάτου»

Για καθένα από τους χιλιάδες ανθρώπους που ήταν φυλακισμένοι ολόγυρά μου, θα μπορούσα να πω μία ξεχωριστή ιστορία για τους λόγους που βρίσκονταν εκεί – ή καλύτερα, για τη διαδικασία που οδήγησε στην καταδίκη τους.

Το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης μοιάζει με μηχανή του κιμά: αν το κοιτάξεις προσεκτικά τα γρανάζια της είναι σαπισμένα.

Έχω γράψει πολλά άρθρα για παράνομα ή άδικα καταδικασμένους κρατούμενους, που υπέστησαν απερίγραπτη βία. Που υπήρξαν θύματα διεστραμμένης γραφειοκρατίας ή τέτοιας απανθρωπιάς που σου σηκώνει την τρίχα.

To 1995, τιμωρήθηκα αρκετές φορές, επειδή «επιδόθηκα σε δημοσιογραφικές εργασίες». Χρειάστηκαν χρόνια αγώνα μέσα σε δικαστικές αίθουσες, για να παραδεχτούν, επιτέλους, ότι το αμερικανικό Σύνταγμα παρείχε το δικαίωμα και την προστασία τέτοιων εργασιών. (…)

Ούτε υπολογιστές, ούτε ραδιόφωνα ή cd

Οι υπολογιστές δεν έχουν θέση, ακόμα, στη φυλακή. Λαμβάνω γράμματα, στα οποία μου δίνουν τα email τους, θεωρώντας δεδομένο, ότι έχω πρόσβαση στο ίντερνετ. Εδώ, δεν υπάρχουν ούτε υπολογιστές, ούτε κασετόφωνα. Είμαστε σαν δεινόσαυροι, που ζουν σε άλλη εποχή, και ζουν, γενικά, «χωρίς».

Ανακάλυψη ενός κινητού τηλεφώνου. «Τι είναι αυτό;»

Πρόσφατα, ένας κρατούμενος, ο Αμίν, αποφυλακίστηκε μετά από επανάληψη της δίκης του, αφού είχε περάσει 20 χρόνια φυλάκισης με θανατική ποινή. Όταν του επέστρεψαν τα υπάρχοντά του και ήταν έτοιμος να φύγει, ένας άλλος κρατούμενος, που μόλις είχε αφεθεί ελεύθερος, είδε ότι ο Άμιν ένιωθε χαμένος και του έδωσε το κινητό του για τηλεφωνήσει σε κάποιον. Ο Άμιν τα έχασε. Δεν ήξερε ούτε τι ήταν αυτό, ούτε πως λειτουργούσε. «Γκατζετάκι από το Star trek», το χαρακτήρισε.

Κάποιες άλλες ιστορίες, όμως, δεν θέλουμε να τις σκεφτόμαστε.

Πριν από κάποιους μήνες, ένας κρατούμενος, ο Bill Tilley, κουρασμένος από τα χρόνια που είχε περάσει στους γκρι τοίχους του κελιού του, έβγαλε τα κορδόνια των παπουτσιών του και κρεμάστηκε. Κάποιες ημέρες πριν την αυτοκτονία του, είχε εκμυστηρευτεί σε συγκρατούμενούς του, ότι πίστευε πως είχε καρκίνο και ότι δεν άντεχε να ξαναπεράσει τέτοιο μαρτύριο. Ουσιαστικά, ανακοίνωνε την αυτοκτονία του και πως προτιμούσε να πεθάνει, παρά να υποφέρει κι άλλο. (…)

Στην πόρτα του κελιού του έγραφε «Τελείωσα με αυτήν την ιστορία. Με πόνο.»

Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες στον Οίκο του Πόνου και έχω γράψει αρκετές από αυτές. Αυτό είναι ο άσος στο μανίκι μου, που ούτε ο πιο ατρόμητος δημοσιογράφος δεν μπορεί να «νικήσει». Ναι, αυτό είναι το όπλο μου. Και σκοπεύω να το χρησιμοποιώ με τον ίδιο επαγγελματισμό και συνέπεια, όπως όταν ήμουν ελεύθερος.

Παρόλο που αυτός ο κόσμος είναι κρυμμένος και δεν τον βλέπει πολύς κόσμος, παραμένει δημόσιος, κοινός κόσμος, γιατί τον συντηρούν οι φόροι του πολίτη.

Δεν πρέπει και οι πολίτες να ξέρουν πού επενδύονται τα χρήματά τους; (…)

Μάχομαι για να μην είμαι εδώ. Αλλά είμαι εδώ! Κι όσο είμαι εδώ, θα είμαι ενεργός.

Πηγή:  tvxs.gr

Παλαιό εφετείο. Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες. Κατω τα χέρια απ’ τα αδελφια μας.

12_06_09__efeteio___3_Παλαιό εφετείο.

(*) Sachafe = Φίλος, αδελφός, σύντροφος.

« Μας σταματούν στο δρόμο για έλεγχο. Τους δείχνουμε τα χαρτιά μας και εκείνοι αφοι κοιτάξουν στα γύρω μπαλκόνια για το αν τους βλέπει κανείς, μας τραβούν απόμερα μας χτυπούν και μας βρίζουν. Μετά μας διώχνουν η μας αφήνουν κάτω σακατεμένους και φεύγουν…για να συνεχίσουν την περιπολία τους»

μαρτυρία μετανάστη Εφετείο Ιούνης 09.

Είμαστε ολοι/ες εσωτερικοί μετανάστες.

Στο παλαιό εφετείο, στη Σωκράτους – στον εγκαταλειμμένο αυτό στάβλο πρωην «ανάκτορο» της ελληνικής δημοκρατίας και της «δικαιοσινης» που βρήκαν καταφύγιο εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές φαίνεται ότι η Δημοκρατία συνεχίζει το δικαστικό της «λειτούργημα» και εξακολουθεί να «τιμωρεί» το «διαφορετικό».

Στην αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. «Δικάζεται» και «καταδικάζεται» από το κράτος δικαίου η αλληλεγγύη η αξιοπρέπεια ο σεβασμός. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στραγγαλίζεται στα άθλια απομεινάρια των σκουπιδιών του κράτους και της εξουσίας. Εκεί όπου στοιβάζονται άνθρωποι σε βρόμικα και άθλια δωμάτια χωρίς ηλεκτρικό –νερό και αποχέτευση

Η Αθήνα δεν έχει ξυπνήσει ακόμη.

Όμως από πολύ νωρίς το πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις ως στρατός κατοχής βρίσκονται παραταγμένες στην Ομόνοια , στην Αγίου Κωνσταντίνου, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Περιπολικά και πεζές περιπολίες πίνουν καφέ κουβεντιάζοντας με σεκιουριταδες και διάφορα φιλαράκια τους με πολιτικά..

Μενάνδρου και αγίου Κωνσταντίνου, το μικρό αδιέξοδο στενάκι που οδηγεί υποτίθεται στο κάτι καλύτερο…. Στο παλιό εγκαταλειμμένο κτίριο του εφετείου όπου στεγάζονται σε απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες οι τελευταίοι εναπομείναντες μετανάστες, κυρίως Αραβες. Από τη Σομαλία το Ιράκ την Αφρική την Παλαιστίνοι το Μαρόκο την Αλγερία

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα των μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έχουν ήδη φύγει.

Αποθήκες ψυχών.

Στο εφετείο, στις αποθήκες ψυχών ο έξω κόσμος χωρίζεται από τον μέσα από δυο κομμένα κάγκελα.

Ένα λύγισμα του κορμιού πάνω από το μαντρότοιχο και γλιστράς από το αυτοσχέδιο άνοιγμα στις σιδεριές. Ο άλλος κόσμος… Για τους περισσότερους/ες φαντάζει εξωπραγματικός και απίστευτος ενώ για κάποιους άλλους χαρακτηρίζεται ως αποτρόπαιο θέαμα που χαλάει τα χριστά ήθη της ελληνικής κοινωνίας. Για όλους όσοι έχουν σηκώσει τα λάβαρα του ρατσισμού της ξενοφοβίας του μίσους και της διχόνοιας η συνταγή έρχεται από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Καταδικάζουν το διαφορετικό το αλλόθρησκο το κάθε μη ελληνικό σε εξόντωση και εξαφάνιση.

Εξ άλλου πιο εύκολα εξαφανίζονται οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται και σε καθεστώς «γκετοποιησης» «απομόνωσης». Ουσιαστικά για το κράτος –το βαθύ κράτος και το παρακράτος αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ παρά μόνο σαν μια «βρώμικη» μάζα κρέατος.

Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι.

Τα σημάδια των ξυλοδαρμών τους από τα αστυνομικά όργανα της τάξης εμφανή στα σώματα τους. Δεν είναι σημάδια από ένα χτύπημα αλλά από βασανιστήρια που τα έκαναν ένστολοι μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας επειδή ο τάδε πιτσιρικάς μαροκανος ένας ιρακινός ένας αφρικανός βρέθηκε στο δρόμο της πεζής περιπολίας και κρίθηκε ύποπτος .

Και που είχε χαρτιά δεν σήμαινε τίποτα γιατί όπως οι ένστολοι φασίστες έκριναν δεν είχε σεβασμό και τρόπους προς τα όργανα…

Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών… δεν μένει μόνο στις λέξεις του γνωστού συνθήματος που βροντοφωνάζετε, αλλά προχωράει πιο μακριά και γίνεται πράξη καθημερινά σε αυτό το άθλιο κτίριο του εφετείου.

Ένα τσουρέκι αγορασμένο ρεφενέ, ένα μπουκάλι χυμός, έναν καφέ, ένα πακέτο τσιγάρα, ότι έχει ο καθένας το μοιράζεται με τον διπλανό του.

Οι περισσοτεροι θελουν να πανε στην Ιταλία η στη γαλλία. Αναζητούν δουλειά, φαγητό και θελουν να ζουν σαν ανθρωποι και όχι σαν ποντικια σε αθλιες τρογλες.

Το νερό είναι κομμένο στο παλαιό εφετείο όπως και το ρεύμα.

Χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια για να κάνουν μπάνιο.

Τα υπάρχοντας τους ελάχιστα. Ένα στρώμα ανάμεσα στα γκρεμισμένα

πορτοπαράθυρα λίγα σκεπάσματα ένα δυο μπλουζάκι κρεμασμένα από καρφί στον ξεφτισμένο από την υγρασία τοίχο.

«Μας κατηγορούν ότι βρομάμε αλλά δεν έχουμε καν νερό να πιούμε. Κάνουμε μπάνιο μετά φέροντας νερό σε κουβάδες και μπουκάλια.»

«Μας κατηγορούν ότι κλέβουμε ότι ληστεύουμε ότι βιάζουμε. Τίποτα από αυτά δεν κάνουμε. Δεν έχω ούτε δέκα λεπτά στην τσέπη μου αλλά αυτά που μας καταλογίζουν δεν τα κάνουμε. Μόνο δουλειά ζητάμε για να φάμε»

«Είμαστε άνθρωποι αλλά μας διώχνουν από παντού. Άμα γυρίσω στο Ιράκ θα με σκοτώσουν μόνο και μόνο επειδή κατάφερα να φύγω»

Στην γειτονία του εφετείου στην Αθήνα δεν υπήρχαν τηλεοπτικά συνεργεία ούτε οι γνωστές κορώνες μίσους. Έλειπαν οι αγανακτισμένοι πολίτες της χρυσής αυγής που τους βλέπουμε να περιφέρονται ως κάτοικοι Ομονοίας, ως κάτοικοι, Πατησίων, ως κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα.

Τα καλέσματα μίσους διώκονται ποινικά όπως και ο ρατσισμός. Ο φασισμός και οι δολοφονικές συμμορίες όχι. Ο φασισμός ο ρατσισμός και η ξενοφοβία εκκολάπτεται μεθοδευμένα και φωλιάζει σε συγκεκριμένα ιδεολογήματα, πολιτικές και πρακτικές αν μη τι άλλο φασίζουσα αντίληψης και νοοτροπίας.

Υ.Γ (1) Ένας από τους μετανάστες έχει έρθει δυο φορές στην Ελλάδα με βάρκα.

Ο ίδιος δεν ξέρει κολύμπι.

Την πρώτη φορά ήρθε με ένα φουσκωτό με θαλασσοταραχή φορώντας για σωσίβιο μια σαμπρέλα. Συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα στην Αθήνα… και απελάθηκε.

Επέστρεψε τρεις μήνες αργότερα. Πάλι με βάρκα, πάλι με θαλασσοταραχή αυτή τη φορά χωρίς σωσίβιο αλλά δεμένος έξω από την ξύλινη βάρκα με ένα σκοινί.

Μαζί τους στο ήδη υπερφορτωμένο καρυδότσουφλο ήταν και τρία βρέφη.

Υ.Γ (2) στα αραβικά Sachafe συμβολίζει τη φιλία την αδελφοσύνη και τη συντροφικότητα

Είμαστε ολοι/ες εσωτερικοί μετανάστες.

κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

Δημοσίευση: athens.indymedia.org

Στην Ευρώπη-φρούριο είμαστε όλοι ξένοι

O ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη) είναι ο μεγαλύτερος διακρατικός οργανισμός για τη διαφύλαξη της «παγκόσμιας ασφάλειας» και την ανεμπόδιστη λειτουργία των αστικών δημοκρατιών του σήμερα.

Από την 1/1/2009 την «τιμή» της προεδρίας του φορέα – υπερμπάτσου της Ευρώπης έχει η Ελλάδα.

Εδώ, στο νησί της Κέρκυρας, το διήμερο 27-28 Ιουνίου θα λάβει χώρα άτυπη σύνοδος του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή πολλών υπουργών εξωτερικών μεταξύ των οποίων και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Το θέμα της συνόδου: Η ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Αυτοί λένε πως εργάζονται για την ασφάλειά μας. Εμείς ξέρουμε πως την ασφάλειά μας απειλούν αυτοί…

στην Ευρώπη, όπου χρόνο με το χρόνο αναβιώνουν ναζιστικοί νόμοι που επιδιώκουν να στρατιωτικοποιήσουν και να οχυρώσουν τις κοινωνίες ενάντια στη μετανάστευση, μετατρέποντάς τες σε «λιμνάζοντα βρωμόνερα».(Δε χρειάζεται να αναφερθούμε στους χαφιεδίστικους νόμους Μπερλουσκόνι – Σαρκοζί σύμφωνα με τους οποίους κάθε «περίθαλψη» παράνομου μετανάστη τιμωρείται με πολυετή φυλάκιση.)

στην Ευρώπη της κρίσης από την υπερσυγκέντρωση πλούτου σε λίγους.

στην Ευρώπη της ανθρωπόφοβης κοινωνίας, της οποίας οι υπήκοοι ζητούν οι ίδιοι τη μεσολάβηση του κράτους και των media σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

στην Ευρώπη που τελικά κινδυνεύουμε να ζήσουμε την πεμπτουσία του φασισμού.

στην Ευρώπη της κρατικής τρομοκρατίας και της καταστολής που κλείνει τα τείχη της σε όλους μας.

Από το Σιάτλ στη Γένοβα και από τη Θεσσαλονίκη του 2003 στα Δεκεμβριανά του 2008 ο κοινωνικός πόλεμος συνεχίζεται…

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 27-28 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΕΙΧΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ/ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ