Φέρτε μου το Κεφάλι του

Κείμενο: Δημήτρης Αναστασόπουλος
Εικονογράφηση: Θοδωρής Αρχοντής

Η πρόσφατη επικήρυξη κατηγορουμένων για πράξεις που δεν έχουν καν εκδικαστεί είναι μια ηχηρή ομολογία με δύο σκέλη: α) Οτι η πολιτική του ελέγχου μέσω πανάκριβων ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης δεν αποδίδει στο πεδίο για το οποίο υποτίθεται ότι υλοποιήθηκε: αυτό του λεγόμενου κοινού εγκλήματος. β) Οτι οι κυρίαρχοι επιδιώκουν τη νομιμοποίηση της ρουφιανιάς στη συνείδηση της κοινωνίας, δημιουργώντας έναν νέο, νεφελώδη εχθρό.


Εξακόσιες χιλιάδες ευρώ για όποιον δώσει πληροφορίες για τρεις καταζητούμενους. Τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους εμφανίστηκαν ξανά στα μέσα ενημέρωσης. Τόσο κοστολόγησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το κάρφωμα κάποιων πολιτών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχαν σε ληστείες και «παράνομες οργανώσεις».
Κατ’ αρχάς, η επικήρυξη σε καιρούς που κάθε κράτος επαίρεται για το δίκτυο πληροφοριών που διαθέτει μέσα από υποκλοπές τηλεφώνων και πανάκριβα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης αποδεικνύει απλώς ότι αυτά τα συστήματα δεν έχουν φτιαχτεί για το λεγόμενο κοινό έγκλημα – λόγο που επικαλούνται οι κυβερνήσεις κάθε φορά που αναβαθμίζουν τους μηχανισμούς ελέγχου της κοινωνίας. Οπως σε όλες τις ανάλογες υποθέσεις, τελικά το κράτος καταφεύγει στην παλιά δοκιμασμένη μέθοδο της κατάδοσης επί πληρωμή.
Από την άλλη, είναι και ζήτημα αισθητικής. Στο συλλογικό υποσυνείδητο η επικήρυξη ανθρώπου παραπέμπει σε εποχές ανομίας. Σε καιρούς που ο νόμος επιβαλλόταν με τα όπλα του ισχυρού. Είναι ίσως κληρονομιά του Χόλιγουντ με τα δεκάδες γουέστερν, όπου οι αφίσες στις πόλεις έγραφαν «καταζητείται νεκρός ή ζωντανός». Μόνο που ακόμη και στις ταινίες οι καταζητούμενοι, όπως ο Μπίλι δε Κιντ ή ο Τζέσε Τζέιμς, ήταν κατά κανόνα πολύ πιο συμπαθείς από τους άπληστους και συχνά δειλούς κυνηγούς κεφαλών.
Αλλωστε, αυτό ήταν φαινόμενο της Αγριας Δύσης. Στη σύγχρονη Ελλάδα δύσκολα μπορεί να βρεθεί πολίτης που να εμπιστεύεται τόσο το κράτος. Δεν είναι μόνο οι ιστορίες στις εφημερίδες για το πώς λεηλατήθηκαν τα ποσά για πληροφορίες από τα μυστικά κονδύλια της Αντιτρομοκρατικής. Αλλά, κυρίως, το στίγμα του ρουφιάνου, που είναι γερά ριζωμένο στο συλλογικό θυμικό.

Οπότε, προς τι η επικήρυξη ανθρώπων που είναι εξαφανισμένοι εδώ και τρία χρόνια; Πολύ απλά, η περσινή εξέγερση του Δεκέμβρη -πέρα από την οργή των «βανδάλων και χούλιγκαν» κατά τον τότε υπουργό- έδειξε ότι η πλειονότητα του πληθυσμού εκδήλωσε μια συχνά σιωπηλή, αλλά σίγουρα θετική διάθεση απέναντι σ’ αυτό το κίνημα. Μ’ άλλα λόγια, η διασάλευση της δημόσιας τάξης είχε αναπάντεχη αποδοχή από τον «μεσαίο χώρο».
Πολλοί το θεώρησαν ως απότοκο της οικονομικής κρίσης. Μόνο που η κρίση δεν είχε καν φτάσει στη χώρα μας. Μόλις τώρα άρχισε να γίνεται βεβαιότητα πως υπάρχει πρόβλημα και ότι η κρίση δεν βρίσκεται μόνο στα δελτία ειδήσεων. Οι αμερικανοί (κυρίως) οικονομολόγοι κάνουν εδώ και καιρό λόγο για τη «missing class». Τη μεσαία, δηλαδή, τάξη που ανέβηκε την κοινωνική κλίμακα χάρη στον συνεχή δανεισμό και τώρα έχει αρχίσει να χάνει τα κεκτημένα της. Νιώθει αβεβαιότητα και ανασφάλεια, που εξελίσσονται σε θυμό. Κι αν κάποτε ήταν το αγαπημένο παιδί των πολιτικών ηγετών, τώρα μεταμορφώνεται σε έναν απρόβλεπτο εχθρό.
Οπότε, τι κάνουν οι κυρίαρχοι; Παίζουν το αγαπημένο τους -ιστορικά- παιχνίδι. Ανακαλύπτουν ή επινοούν έναν μυστηριώδη εχθρό, σαν τους τρεις επικηρυγμένους, αφήνουν και υπόνοιες περί τρομοκρατίας και αρχίζουν τον αγώνα εναντίον τους – προσπαθώντας να μπερδέψουν σ’ αυτόν και την υπόλοιπη κοινωνία, με την απαραίτητη αμοιβή. Ετσι κι αλλιώς, όπως έλεγαν οι παλιοί αρνητές του συστήματος, προτιμούν να κριθούν στο πεδίο της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης (όπου διαθέτουν και την υπεροπλία), παρά να ομολογήσουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι όλο και χειρότεροι για τους πολίτες. Και πιο εκρηκτικοί για τους ίδιους.

“ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ”

Εκπληκτική τελετή μνήμης και τιμής για τους πεσόντες του Πολυτεχνείου και τη… νίκη της Δημοκρατίας η φετινή εορταστική προσομοίωση. Εκπληκτική όχι μόνο για την ιδέα (που έχει επιχειρηθεί ξανά στο παρελθόν) αλλά, κυρίως, για την ιδιαίτερα επιτυχή υλοποίησή της.

Προσομοίωση λοιπόν με τις ημέρες εκείνες. Διότι, μόνο έτσι μπορεί κανείς να νιώσει το πραγματικό νόημα της χούντας. Και, μόνο έτσι οι νέοι, που δεν έζησαν τα γεγονότα αυτά, θα μπορέσουν να τα συλλάβουν σε όλο τους το μεγαλείο! Διότι, τι πιο απτό και τέλεια περιγραφικό απ’ το να δημιουργήσεις τις ίδιες συνθήκες, έστω και προς στιγμήν(;), ώστε να αισθανθούν και όσοι δεν τις έζησαν -ή τις ξέχασαν- τη φρίκη της δικτατορίας; Της κάθε δικτατορίας. Διότι, άλλο να την ακούς και να τη μαθαίνεις, να λες ποιήματα γι’ αυτήν στο σχολείο και να γιορτάζεις καταθέτοντας ένα στεφάνι ή περπατώντας μπροστά απ’ την αμερικάνικη πρεσβεία, και άλλο, ριζικά διαφορετικό, να νιώθεις, να βιώνεις και, αναπόφευκτα, να συνειδητοποιείς.

Σε αυτή την κατεύθυνση, της βιωματικής εμπειρίας δηλαδή, λειτούργησαν οι φετινοί εορτασμοί για το Πολυτεχνείο. Η συμμετοχή του επίσημου κράτους στις εκδηλώσεις περιλάμβανε πολλούς συμβολισμούς. Κατ’ αρχάς, αστυνομία. Πολύ αστυνομία. Τα στοιχεία μιλούν για 7000 αστυνομικούς στους δρόμους της Αθήνας. Όπως συμβαίνει και σε όλες τις προγραμματισμένες πορείες τα τελευταία χρόνια, αν κανείς δεν γνωρίζει ότι θα υπάρξει συλλαλητήριο, θα το αντιληφθεί αναμφισβήτητα από την ταυτόχρονη… πορεία των αστυνομικών.

Δεν γνωρίζω αν στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι μη ένστολοι, αλλά ένα ακόμη στοιχείο των εορτασμών ήταν και η ασφάλεια. Πολύ ασφάλεια. Και δεν εννοώ το αίσθημα της ασφάλειας, αλλά τους ασφαλίτες, τους κρυφούς αστυνομικούς. Που ήταν παντού. Μιλιούνια. Έχω πολλά χρόνια να δω τόσους πολλούς [οι μεγαλύτεροί μου λένε από την μεταπολίτευση, ίσως γιατί στη δικτατορία δεν είναι ανάγκη να είναι κρυφοί οι αστυνομικοί, σωστά;] Μπορεί να ήταν και περισσότεροι από τους ένστολους. Που βαράγανε απλούς διαδηλωτές υπό την άγρυπνη προστασία των ένστολων συναδέλφων τους. Και, ήταν ντυμένοι σαν κι εμάς: με γραβάτες, με μαντήλια (παλαιστινιακά, ξέρετε, σαν των αναρχικών), με κουκούλες, με τζιν, κυριλέ… Όπως να’ ναι. Για εμάς. Για να νιώθουμε πιο άνετα. Για την ασφάλειά μας.

Και, ερημιά. Πολύ ερημιά. Μια παράξενη ησυχία υπήρχε στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας από νωρίς το μεσημέρι. Λες και είχε βγει πολεμικό ανακοινωθέν. Λες και υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, που κάποιοι θα την έσπαγαν σε λίγο. Γι’ αυτό φαντάζομαι στους άδειους δρόμους υπήρχαν μόνο οι αστυνομικοί, ένστολοι ή μη. Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι άδειοι. Έπαιζες ποδόσφαιρο στη Βασ. Σοφίας! Και στους παράπλευρους οι κόκκινες ταινίες της αστυνομίας απαγόρευαν το παρκάρισμα από την προηγούμενη μέρα. Κατάσταση πολιορκίας!

Και, παρόλο που δεν υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, ήταν αισθητή μια σχετική παρεμπόδισή της, αφού τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν κυκλοφορούσαν στο κέντρο της Αθήνας. Όχι μόνο τα λεωφορεία, που θα εμποδίζονταν άλλωστε απ’ την πορεία, και θα παρεμποδίζονταν απ’ αυτήν, αλλά και το μετρό! Και, μάλιστα, αρκετές ώρες πριν την έναρξή της. Και οι εργαζόμενοι έφευγαν νωρίς απ’ τις δουλειές τους. Μαζικά. Και με την παρότρυνση των εργοδοτών! Όχι για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και στην πορεία, αλλά επειδή θα γίνονταν πορεία. Για να μπορέσουν να φύγουν γρήγορα. Γρήγορα σπίτια τους, για να μην δουν τι (πραγματικά) θα γίνει, να μην είναι στα επεισόδια, για να τα δουν απ’ τον καναπέ όπως τους τα δείξουν. Και το ελικόπτερο της αστυνομίας να πετάει πάνω απ’ τα κεφάλια μας…

Και, τέλος, παραπληροφόρηση. Πολύ παραπληροφόρηση. Αν και το συγκεκριμένο δεν αποτελεί προνόμιο της συγκεκριμένης φιέστας, σίγουρα ήταν στα φόρτε τους όλοι: δημοσιογράφοι/τηλε-σταρ, ιθύνοντες και “αγακτισμένοι πολίτες”, μετέδιδαν τον πανικό ή, μάλλον, επιβεβαίωναν τον πανικό για τον οποίο μας είχαν προ-ετοιμάσει μέρες τώρα. Αποκρύπτοντας το μέγεθος της πορείας, μεγεθύνοντας τα μεμονωμένα επεισόδια…

Έδειξαν, έτσι, όλοι οι ιθύνοντες την ευαισθησία τους, φροντίζοντας να νιώσουμε, να ζήσουμε, ένα μικρό πολυτεχνείο. Μόνο μια μικρή βελτίωση θα ήθελα να προτείνω: του χρόνου, σας παρακαλώ, βγάλτε και τα τανκ στους δρόμους. Έχω ακούσει από μεγαλύτερους για τον ήχο της ερπύστριας στο οδόστρωμα, αλλά δεν τον έχω ακούσει! Ακόμη..


Πηγή: Νέλλη Ψαρρού

Το Πολυτεχνείο το 1980 και 1985

Tο 1980

Σαν σήμερα, στις 16 Νοεμβρίου 1980, δολοφονήθηκαν ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η εργάτρια από το Περιστέρι, Σταματίνα Κανελλοπούλου -θύματα και οι δύο της αστυνομικής βίας στην πορεία του Πολυτεχνείου του 1980. Η πορεία αυτή έμεινε στην ιστορία για τα πιο αιματηρά γεγονότα μετά τη μεταπολίτευση.

Η απαγορευμένη αντιαμερικανική πορεία

Η δολοφονία των δύο νέων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ δεν ήρθε σε τυχαία χρονική συγκυρία. Όπως αναφέρεται στο ιστορικό λεύκωμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το φθινόπωρο του 1980 η κυβέρνηση Ράλλη είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα μιας ιδιαίτερα φιλόδοξης ατζέντας την άρση όλων των εκκρεμοτήτων στις σχέσεις της Ελλάδας με το «δυτικό κόσμο». Στο πλαίσιο αυτό, στις 21 Οκτωβρίου 1980 η Ελλάδα έγινε ξανά δεκτή στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, ενώ η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ανανέωση των συμφωνιών παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, τότε υπουργός άμυνας, συμμετείχε για πρώτη φορά μετά την αντιπολίτευση στην Επιτροπή Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

Η αντίδραση του λαού ήταν έντονη, ενώ διάχυτος ήταν ο αντιαμερικανισμός ιδίως ανάμεσα στους φοιτητές, καθώς ήταν φρέσκες ακόμα οι μνήμες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και του αμερικανικού παράγοντα στην ελληνική στρατιωτική Χούντα. Ωστόσο, για την κυβέρνηση, το ενδεχόμενο η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου να κινηθεί προς την αμερικανική πρεσβεία αποτελούσε εξέλιξη που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί. Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση απαγορεύει στην πορεία να κατευθυνθεί προς την Αμερικάνικη πρεσβεία και θέτει ως όριο την πλατεία Συντάγματος: οι διαδηλωτές μπορούσαν να φτάσουν μόνο ως το Σύνταγμα και εκεί να διαλυθούν.

Η στάση της αντιπολίτευσης παραμένει υποτονική. Με το βλέμμα στραμμένο προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και μπροστά στην επιθετική στάση της κυβέρνησης που δηλώνει αποφασισμένη να σταματήσει με τη βία οποιαδήποτε προσπάθεια να φτάσει η πορεία στην πρεσβεία, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ γρήγορα συμβιβάζονται με την κυβερνητική απαγόρευση. Στο ίδιο πλαίσιο, το κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ – αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από τα μέλη της ΚΝΕ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ – αποφασίζει να πειθαρχήσει στην απαγόρευση, ενώ η αριστερή μειοψηφία, αποτελούμενη από οργανώσεις όπως οι ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, ΕΚΟΝ, Ρήγας Φεραίος-Β’ Πανελλαδική, ΚΚΕ μ-λ, ΕΚΚΕ και άλλες, αποφασίζουν να συνεχίσουν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η πορεία και τα επεισόδια

Η συγκέντρωση της ΕΦΕΕ έληξε κατά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, 16 Νοεβρίου, και στη συνέχεια η πορεία ανέβηκε την οδό Σταδίου και συνέχισε προς την πλατεία Συντάγματος, με έντονο το αντιαμερικανικό στοιχείο και με σημαντική περιφρούρηση της πορείας από δυνάμεις των πολιτικών κομμάτων. Από την άλλη, στα Χαυτεία, οργανώνει συγκέντρωση η μειοψηφία της ΕΦΕΕ, η οποία με περίπου 1.000 φοιτητές ετοιμάζεται να κινηθεί προς την αμερικανική πρεσβεία και γύρω στις 7.30 εισέρχεται στο κύριο σώμα της πορείας. Η πορεία φτάνει στο Σύνταγμα και τα κύρια μπλοκ της αρχίζουν σταδιακά να διαλύονται ειρηνικά. Ωστόσο, γύρω στις 9 το βράδυ, συγκεντρώνονται υπό την αιγίδα της μειοψηφίας της ΕΦΕΕ περίπου 3.000 άτομα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και επιχειρούν να κινηθούν προς την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, όπου είναι παρατεταγμένοι αστυνομικοί και από πίσω τους τα ΜΑΤ.

Για λίγα λεπτά, τα δύο μέτωπα έμειναν ακίνητα και ανταλλάχθηκαν διαξιφισμοί, ενώ σύντομα οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και να κινηθούν προς την πρεσβεία. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας, Γ. Κουβέλης, πήρε την κατάσταση στα χέρια του: έδωσε εντολή στις έξι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν παρατεταγμένες πίσω απ’ τον αστυνομικό κλοιό να επιτεθούν. Σε λίγα λεπτά το μπλοκ των διαδηλωτών έκανε τα πρώτα βήματα προς τον σχηματισμό των ΜΑΤ και τότε αυτά επιτέθηκαν. Η μάζα των διαδηλωτών ήταν πυκνή και η υποχώρηση ήταν δύσκολη.

Αρχίζει τότε ένα όργιο βίας, με χρήση όχι μόνο κλομπ αλλά – για πρώτη φορά μετά τη Χούντα – και πυροβόλων όπλων, ενώ η αστυνομία επιστρατεύει και «αύρες», τα ειδικά τεθωρακισμένα οχήματά της για την απώθηση των διαδηλωτών. Τα ΜΑΤ ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο και επιτίθενται όχι μόνο στους διαδηλωτές που αψήφησαν την κυβερνητική απαγόρευση, αλλά και κατά αυτών που ειρηνικά διαδήλωναν προς την πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια χαρακτηρίστηκαν από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο ως τα πιο αιματηρά μετά τα Ιουλιανά και διήρκεσαν μέχρι τις 4 τα χαράματα.

Κουμής και Κανελλοπούλου: τα τραγικά θύματα
Τη νύχτα εκείνη, η Σταματίνα Κανελλοπούλου, εργάτρια από το Περιστέρι, έπεσε αναίσθητη και αιμόφυρτη από αλλεπάλληλα χτυπήματα αστυνομικών κλομπ στην οδό Πανεπιστημίου. Μια ομάδα αστυνομικών την ξυλοκόπησε και τη χτύπησε αλύπητα στο κεφάλι και στο σώμα. Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο» όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Το πόρισμα του ιατροδικαστή συγκλονίζει: 18 χτυπήματα στο κρανίο, πολλαπλά κατάγματα και βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής συμμετείχε στη συγκεκριμένη πορεία με τους συντρόφους του της «Επιτροπής Αυτοδιάθεσης Κύπρου». Στην Πλατεία Συντάγματος έγινε θύμα άγριας επίθεσης των ΜΑΤ, η οποία τον άφησε επί τόπου βαριά τραυματισμένο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Κουμής δεν είχε λάβει καν μέρος στα επεισόδια, αλλά καθόταν σε παρακείμενο καφενείο την ώρα των επεισοδίων. Ο Κουμής μεταφέρεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο και το βράδυ της Κυριακής είναι ήδη κλινικά νεκρός. Την Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, κηδεύεται στην Κύπρο και αμέσως μετά πραγματοποιείται πορεία διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Πρεσβεία της Λευκωσίας.

«Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί»

Την ευθύνη για τα αιματηρά γεγονότα ο πολιτικός κόσμος αποφάσισε να τη ρίξει στους διαδηλωτές. Στις 10 το βράδυ της ημέρας των επεισοδίων ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει ότι «μικρές ομάδες ανευθύνων στοιχείων και προβοκατόρων άγνωστης και ύποπτης προέλευσης δημιούργησαν θλιβερά έκτροπα με προφανή σκοπό να αμαυρώσουν και να δυσφημήσουν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο του Πολυτεχνείου». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση περιορίστηκε να εκφράσει την οργή της για τις «οργανωμένες ομάδες αναρχικών και εξτρεμιστικών στοιχείων» που «αμαύρωσαν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο και προκάλεσαν βάναυσα τα δημοκρατικά και ειρηνικά αισθήματα του συνόλου του ελληνικού λαού». Σε ό,τι αφορά το θάνατο της Κανελλοπούλου, η κυβέρνηση περιορίσθηκε να δηλώσει ότι «για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε ο θάνατος νεαρής εργάτριας διετάχθησαν διοικητικές ανακρίσεις».

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή μία εβδομάδα αργότερα ο πρωθυπουργός, κ.Ράλλης, έκανε την εξής δήλωση που έμεινε στην ιστορία: «Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη». «Θα ήταν σε θέση, πραγματικά, η Αστυνομία στο σημείο της σύγκρουσης να προχωρήσει με ελιγμό τέτοιο, ώστε να αποκοπεί, το επαναλαμβάνω, το σώμα των 2.000 εξτρεμιστών και εκεί να τους αντιμετωπίσει», δήλωσε από την πλευρά του και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Όσο για τις «διοικητικές ανακρίσεις» για το θάνατο των δύο διαδηλωτών καμία απάντηση δε δόθηκε, κανένας ένοχος δεν τιμωρήθηκε. Τα ονόματά τους κοντεύουν να ξεχαστούν στις μέρες μας, τοποθετούμενα στον τραγικό κατάλογο των νεκρών αγωνιστών για τους οποίους δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη.

Της Έλλης Ισμαηλίδου, 16/11/2009. Από tvxs.gr

Tο 1985

Πριν από 24 χρόνια, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο 15χρονος μαθητής Μιχάλης Καλτεζάς, πέφτει νεκρός από σφαίρα του αστυνομικού Α. Μελίστα. Ο αστυνομικός καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 2,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή ενώ σε β’ βαθμό, στις 25/1/1990, αθωώθηκε.
Στις 17 Νοεμβρίου του 1985, η πορεία για την 12η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είχε ξεκινήσει και ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Στα Εξάρχεια, μια ομάδα ΜΑΤ ανταλλάσσει λεκτικούς διαξιφισμούς με ομάδα νεαρών. Στο σημείο φτάνουν επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις καταστολής από παρακείμενη «κλούβα» ενώ πολλαπλασιάζονται και οι νεαροί. Τα επεισόδια σύντομα εξαπλώνονται στο κέντρο της Αθήνας. Μια ομάδα νεαρών πετάει μολότοφ προς την κλούβα. Ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας, ήταν ο μοναδικός, που οι συνάδελφοι του τον περιγράφουν ως πανικόβλητο και εκτός εαυτού. Σημαδεύει και πυροβολεί πισώπλατα τον 15χρονο μαθητή Μιχάλη Καλτεζά, ο οποίος απομακρυνόταν από το σημείο και ο οποίος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δεν συμμετείχε στα επεισόδια. Η σφαίρα βρίσκει στο κρανίο τον 15χρονο μαθητή.

Ο ανήλικος μεταφέρεται από ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό όπου απλά διαπιστώνεται ο θάνατός του. Το όνομά του προστίθεται στη λίστα των θυμάτων της αστυνομικής βίας σε επέτειο για το Πολυτεχνείο, μαζί με αυτά των Κούμη και Κανελλοπούλου.

Η είδηση της δολοφονίας του ανήλικου μαθητή προκαλεί την κατάληψη του παλιού Χημείου, στην οδό Σόλωνος, αλλά και του Πολυτεχνείου. Η Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου, με πρόεδρο τον πρύτανη Μιχ. Σταθόπουλο, παρέχει άδεια εισόδου για το Χημείο στις αστυνομικές δυνάμεις.

Για πρώτη φορά μετά το 1976, γίνεται χρήση δακρυγόνων αερίων, ενώ οι αστυνομικοί ξυλοκοπούν και συλλαμβάνουν 37 άτομα. Επρόκειτο για την πρώτη άρση του ασύλου από την επίσημη θεσμοθέτησή του το 1982. Η κατάληψη του Πολυτεχνείο έληξε μετά από διαπραγματεύσεις, χωρίς επεισόδια. Τα επεισόδια στην πρωτεύουσα συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μένιος Κουτσόγιωργας, υπέβαλλε την παραίτησή του μετά τη δολοφονία του μαθητή και τα επεισόδια. Ο τότε πρωθυπουργός όμως, Ανδρέας Παπανδρέου, δεν την κάνει δεκτή, αλλά τέθηκε σε διαθεσιμότητα όλη η τότε ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η «17 Νοέμβρη», σε αντίποινα για τη δολοφονία του μαθητή από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως την αιτιολόγησε, πραγματοποιεί βομβιστική επίθεση κατά κλούβας των ΜΑΤ, κοντά στο ξενοδοχείο Κάραβελ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο αστυνομικός Νίκος Γεωργακόπουλος και 12 άλλοι τραυματίζονται.

Ο δράστης της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, Αθανάσιος Μελίστας, με συνήγορο υπεράσπισης τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, αθωώνεται σε β’ βαθμό, στις 25/1/1990, με το ελαφρυντικό ότι διέπραξε το έγκλημα «εν βρασμώ ψυχής». Η είδηση της αθώωσής του προκάλεσε νέα σοβαρά επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ το Πολυτεχνείο τελεί υπό κατάληψη για 18 μέρες.

Της Καλλιόπης Αλαχούζου, 17/11/2009. Από tvxs.gr

Πηγή: Νέλλη Ψαρρού

Η χούντα δεν τελείωσε το 73’….

Πρωτοφανής άσκηση τρομοκρατίας! Πριν απο λίγο έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη στις πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ για τη λειτουργία του INDYMEDIA….Περίμεναν τη επέτειο του Πολυτεχνείου για να μας θυμίσουν ότι η χούντα δεν τελείωσε το 73’….

Πηγή: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

Ενημέρωση από την πορεία στην Λαρισσα 17 Νοέμβρη

Στις 17:30 πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητη προσυγκέντρωση στην πλατεία Νομαρχίας όπου συμμετείχε ο Ιός Κοινωνικής Απελευθέρωσης (ΙΚΑ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ανεξάρτητη Μαθητική Κίνηση και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στου συλληφθέντες του Δεκέμβρη. Η πορεία ξεκίνησε από τη Νομαρχία στις 18:15 περίπου και οδηγήθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου όπου ενώθηκε με την πορεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Το αντιεξουσιαστικό μπλοκ του ΙΚΑ αριθμούσε γύρω στα 100 άτομα. Είχε έντονο παλμό με πολλά αντικρατικά και αντικαπιταλιστικά συνθήματα καθώς και συνθήματα με αναφορές στο Νοέμβρη του ’73 και το Δεκέμβρη του 2008. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική με ασφαλίτες κυρίως που ακολουθούσαν από απόσταση. Κατά τη διάρκεια της πορείας καταστράφηκε από διαδηλωτές κάμερα τράπεζας. Μετά το τέλος της πορείας των αριστερών συλλογικοτήτων και κομμάτων το αντιεξουσιαστικό μπλοκ συνέχισε μέχρι την πλατεία Ταχυδρομείου όπου και διαλύθηκε. Η παρουσία του κόσμου ήταν αρκετά ενθαρρυντική για τα δεδομένα της Λάρισας και υπήρχε παλμός και διάθεση από τον κόσμο.

Δίκη Βαγγέλη Πάλλη Λάρισα – Συγκέντρωση Αλληλεγγύης

Στις 27 Απρίλη του 2006 πραγματοποιείται εξέγερση στη φυλακή Τρικάλων με αίτημα τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η φυλακή περικυκλώνεται από αστυνομικές δυνάμεις που καταστέλλουν την εξέγερση με χρήση χημικών. Το Νοέμβρη του 2007 η ανακρίτρια Τρικάλων απήγγειλε στο Βαγγέλη Πάλλη και άλλους τρεις συγκρατούμενους του τις κατηγορίες της «στάσης» και «απόπειρας απόδρασης» θεωρώντας τους υποκινητές της εξέγερσης. Στις 23 Μάρτη του 2009 σε δίκη που έγινε στη Λάρισα ο Βαγγέλης Πάλλης και ο Ρ. Πάππα καταδικάζονται σε ποινή τριών χρόνων ως υποκινητές. Με μια συγκλονιστική απολογία ο Β. Πάλλης κατήγγειλε το σωφρονιστικό σύστημα. Την ώρα που πραγματοποιούνταν η δίκη, οι αλληλέγγυοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας δέχθηκαν την επίθεση της αστυνομίας. Έγιναν 8 προσαγωγές και δύο από τους συγκεντρωμένους τραυματίστηκαν σοβαρά

Το κράτος αφού καταστέλλει τις εξεγέρσεις των φυλακών στοχοποιεί και εξοντώνει τους  αγωνιστές κρατούμενους με δίκες παρωδία και ταυτόχρονα επιχειρεί να διαλύσει οποιαδήποτε κίνηση αλληλεγγύης προς τους εξεγερμένους των φυλακών.

Δεν θα τους περάσει.

Στις 25 Νοέμβρη ο Βαγγέλης Πάλλης δικάζεται στα δικαστήρια της Λάρισας σε 2ο βαθμό.

Να είμαστε όλοι εκεί

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Βαγγέλη Πάλλη και τους εξεγερμένους των φυλακών

Τετάρτη 25 Νοέμβρη, 9.00 π.μ., Δικαστήρια Λάρισας

Πρωτοβουλία Αναρχικών ενάντια στις φυλακές