Οι τριτοκοσμικές φυλακές Κορυδαλλού

Κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα, ασθενείς κάνουν… ταξίδι για να τους δει γιατρός, τουαλέτες χωρίς πόρτες ή φως… Τριτοκοσμικές και απάνθρωπες παραμένουν οι συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης στις φυλακές της χώρας. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει αποκλειστικά το «Εθνος της Κυριακής» είναι αποκαλυπτικές για τις εικόνες ντροπής που επικρατούν στα σωφρονιστικά ιδρύματα: υπερπληθυσμός, συνθήκες ασφυξίας και εγκατάλειψης μετατρέπουν τα κελιά σε αποθήκες ψυχών… Στο μοναδικό νοσοκομείο εντός φυλακής, στον Κορυδαλλό, 12 ασθενείς νοσηλεύονται σε ένα δωμάτιο, χωρίς στοιχειώδεις όρους υγιεινής, ιατρικής περίθαλψης και… χώρου για να κινηθούν.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο τέλος Αυγούστου, με τη βοήθεια του πρώην κρατουμένου Παναγιώτη Γεωργιάδη και τη στήριξη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται για συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στις φυλακές.

«Οι τριτοκοσμικές συνθήκες που καταγράφουν οι φωτογραφίες αποτελούν ένα μικρό δείγμα», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρώην κρατούμενος Π. Γεωργιάδης. Ο Π. Γεωργιάδης βρέθηκε προφυλακισμένος με 100 εντάλματα, αποφάσεις και βουλεύματα που αφορούσαν κλοπές αυτοκινήτων. Στην πορεία, τα 96 κατέρρευσαν, αφού αποδείχτηκε ότι αφορούσαν άλλους με ίδιο όνομα και επώνυμο, με διαφορετικό όμως πατρώνυμο και όνομα μητέρας! Κατάφερε να αποφυλακιστεί πριν από τέσσερις περίπου μήνες. Τα τέσσερα εντάλματα, που ακόμη εκκρεμούν, καθυστερούν στην εξέταση της αίτησης ταυτοπροσωπίας που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

Υπνος στο πάτωμα
Κατά τα 9 χρόνια της κράτησής του, ο κ. Γεωργιάδης υπέστη περισσότερες από 100 μεταγωγές, με αποτέλεσμα να έχει δει την κατάσταση στις περισσότερες φυλακές της χώρας. Οι περισσότεροι κρατούμενοι, περιγράφει, κοιμούνται στο πάτωμα γιατί τα στρώματα είναι βρώμικα και έχουν κοριούς και άλλα… ζωύφια. Δραματικές είναι οι συνθήκες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Ξέρετε πόσες φορές είχα σκεφτεί ότι δεν θα καταφέρω να επιβιώσω από τη ζέστη μέσα στη φυλακή; Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Ούτε σκούπες ούτε σφουγγαρίστρες ούτε απορρυπαντικά μας έδιναν για να καθαρίσουμε. Στο δε νοσοκομείο και να πεθαίνεις, δεν έρχεται γιατρός από πάνω σου. Πρέπει να περπατήσεις έναν μακρύ διάδρομο για να σε δει γιατρός -δεν μπαίνουν όχι τόσο από φόβο όσο από σιχασιά…», μας λέει.

Ο μακρύς διάδρομος αποτυπώνεται καθαρά στις φωτογραφίες, όπως επίσης και ο υπερπληθυσμός στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς με καροτσάκια αναγκάζονται να μεταφέρονται από κρεβάτι σε κρεβάτι για να φτάσουν στο σημείο που μπορούν να επιβιβαστούν σε αναπηρικό… Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού συμπληρώνουν το σκηνικό της ντροπής.

«Σκουπίδια παντού, τουαλέτες που αποτελούνται από μια… τρύπα μόνο, που δεν καθαρίζονται και δεν έχουν καν πόρτα!», περιγράφει η Ιωάννα Δρόσου από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. «Πάγιο αίτημα των κρατουμένων είναι να υπάγεται το νοσοκομείο Αγιος Παύλος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρά το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια, πέρασε με νομοσχέδιο το νοσοκομείο να υπάγεται στο ΕΣΥ, στην πραγματικότητα αυτό δεν έχει ισχύσει ακόμα», εξηγεί.

ΑΔΕΙΕΣ
Ενας θεσμός που τείνει σιγά σιγά να εκλείψει

Μετά και την προσπάθεια του γνωστού κρατουμένου Βαγγέλη Πάλλη το περασμένο Σάββατο να βάλει τέλος στη ζωή του επειδή έλαβε ακόμη μία αρνητική απάντηση στην αίτηση για άδεια που είχε υποβάλει, το θέμα των αδειών των κρατουμένων επανέρχεται στο προσκήνιο.

«Ο θεσμός των αδειών είναι ο σημαντικότερος δίαυλος επαφής των κρατουμένων με τον έξω κόσμο και συμβάλλει στην κοινωνική επανένταξη. Με τη δικαιολογία της ”κακής χρήσης άδειας” και την αναγωγή των εξαιρέσεων σε κανόνα, ο θεσμός τείνει να εκλείψει. Κι όμως, από την εφαρμογή του μέχρι σήμερα προκύπτει ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό κρατουμένων, που δεν υπερβαίνει το 4%, κάνει κακή χρήση της άδειας» τονίζει η «Πρωτοβουλία».

Πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ο Ν. 3772/09 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Δένδια, αυστηροποιούν την πρακτική χορήγησης αδειών σχετικοποιώντας και τα κριτήρια, με αποτέλεσμα, όπως λένε τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», οι άδειες να περικόπτονται αναίτια ή και αναιτιολόγητα ή με τυπικές αιτιολογίες. Παραμένει επίσης το πρόβλημα των καταδικασθέντων με βάση τον νόμο περί ναρκωτικών, καθώς με την τροπολογία του Ν. 3811/09 αυτοί εξακολουθούν να αποκλείονται από ευεργετικές διατάξεις, όπως η χορήγηση άδειας και η μεταγωγή σε αγροτικά καταστήματα μετά την έκτιση του 1/5 της ποινής.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Πηγή: ethnos.gr