ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΒΑΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος της εργασίας δέχεται μια αδιάκοπη επίθεση που έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση των εργαζομένων που απολύονται είτε των νέων που αδυνατούν να βρουν κάποια θέση απασχόλησης. Η κατάσταση αυτή ωθεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους σε “μαύρες” και με το κομμάτι δουλειές ή στην φτώχεια και την ανέχεια. Αν έχουμε λίγα δικαιώματα ως εργαζόμενοι τότε ως άνεργοι δεν έχουμε κανένα.

Γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη για μια συνάντηση όσων νιώθουν πως πρέπει να δράσουν σε ένα πεδίο όπου ενώ φαινομενικά υπάρχουν λίγες δυνατότητες παρέμβασης ανοίγονται πολλοί δρόμοι πέρα από τους καθιερωμένους. Έτσι κάποιοι άνεργοι παίρνουμε την πρωτοβουλία της δημιουργίας μιας κίνησης γύρω από το ζήτημα , όχι για να έχουμε να λέμε άλλα για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Σωματείου Βάσης Ανέργων, θεσμικά κατοχυρωμένου και ισότιμου με τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων. Μέλη του σωματείου αυτού θεωρούμε πως πρέπει να είναι όλοι οι άνεργοι ανεξαρτήτως από το εάν είναι πλήρως αποκλεισμένοι από την εργασία η καταφέρνουν να συντηρούνται με ευκαιριακές δουλειές ανασφάλιστοι ή μη. Θεωρούμε πως η λειτουργία του σωματείου οφείλει να είναι Αμεσοδημοκρατική , με κεντρικό του όργανο την Γενική του Συνέλευση πλαισιωμένη μόνο από συντονιστικά όργανα.

Σκοπός μας είναι η θραύση της κοινωνικής απομόνωσης και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις απέναντι στα αφεντικά και το κράτος , αδιαμεσολάβητες και μαχητικές , ικανές αν πετύχουν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για το κομμάτι αυτό του κόσμου της εργασίας που θεωρείται πια περιττό από αυτή την παράλογη οικονομία.

Παράλληλα θεωρούμε πως είναι αναγκαία η δημιουργία δομών αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του σωματείου καθώς και η προσπάθεια για την δημιουργία συνεργατικών και αυτοδιαχειριστικών δομών απασχόλησης.

Η απόσυρση των απολυμένων στην αφάνεια, η εξάρτηση των νέων που δεν βρίσκουν δουλειά από τους συγγενείς τους και η αποκοπή με αυτό τον τρόπο από το εργατικό κίνημα είναι ο μοχλός πίεσης των αφεντικών απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας. Η απάντηση μας πρέπει να είναι η επανασύνδεση με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα μέσω ενός σωματείου μαζικού που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων μακριά από συμβιβαστικές και ηττοπαθείς λογικές ή ιδεολογικές και κομματικές περιχαρακώσεις.

Εργαλείο για την προώθηση της δημιουργίας Σωματείου Βάσης Ανέργων είναι η δημιουργία της “Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ανέργων” που θα αναλάβει την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών και θα χαράξει όλα τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση την Κυριακή 15 του Μάη στις 6 στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου ( Λόντου 6, Εξάρχεια) για την δημιουργία Σωματείου Βάσης Ανέργων τους στόχους, τα αιτήματα και τους τρόπους διεκδίκησης τους.

css.php