Ένα απόγευμα στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα

Την περασμένη Πέμπτη, 28/5, κατά τις 6 το απόγευμα επισκεφτήκαμε την πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα.
Ησυχία επικρατούσε στην πλατεία. Μετανάστης ουδείς. Κάποια παιδιά καθόντουσαν έξω από την κλειστή πια παιδική χαρά.
Μιλήσαμε μαζί τους.
Ένα αγοράκι 11 ετών μας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τους ξένους διότι «μας έχουν βρωμίσει την πλατεία». Το 14ων ετών κορίτσι που καθόταν δίπλα του είχε διαφορετική άποψη: «εγώ πιστεύω πως δεν τα προκαλούν οι ξένοι αυτά, όλοι βάζουν το χεράκι τους. Μπορεί να υπάρχουν κακοί ξένοι, αλλά υπάρχουν και κακοί έλληνες. Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μαζί την κατάσταση. Θα πρέπει αν μην είμαστε τόσο εγωκεντρικοί, να μην σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε να ζούμε καλύτερα όλοι μαζί»
Το τρίτο αγόρι όμως 13 ετών διαφωνούσε απολύτως «πρέπει να τους διώξουμε τους βρωμιάρηδες» και συνέχισε εξιστορώντας μας περιφανώς το χθεσινό συμβάν: «ένας από εμάς εχθές έδιωχνε έναν ξένο και ο ξένος άρχισε να φωνάζει και τότε ο δικός μας τον έριξε στα κάγκελα και τον χτύπησε και έπειτα ήρθε ένας άλλος από εμάς με ντουντούκα και του ζήταγε χαρτιά κι έπειτα τον χτύπησε και αυτός με την ντουντούκα και ο ξένος έφυγε»

η παιδική χαρά μια εβδομάδα πριν τα γεγονότα

Εντός ολίγου άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία 40-50 αντιεξουσιαστές, αποκαλούμενοι «αλληλέγγυοι των μεταναστών». Με ταχείες κινήσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό άρχισαν να σπάνε την αλυσίδα που κρατούσε κλειστές τις καγκελένιες πόρτες εισόδου της παιδικής χαράς της πλατείας, τις οποίες είχε σφραγίσει, ιδία βουλήσει, η επιτροπή κατοίκων του Αγ. Παντελεήμονα, με τη δικαιολογία ότι «το βράδυ οι Αφγανοί έμπαιναν στο πάρκο, έσπαγαν τις κούνιες και τα παιδιά τους δεν μπορούσαν να παίξουν». Σύμφωνα βέβαια με μαρτυρίες άλλων κατοίκων (Ελλήνων) στα πέριξ της πλατείας, ουδέποτε είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τους Αφγανούς και τα παιδιά τους. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε τελευταία με την παραπληροφόρηση από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ και τις σχετικές κινητοποιήσεις ένθεν και ένθεν. Εντύπωση πάντως προκαλεί η απουσία φύλακα της παιδικής χαράς.

η παιδική χαρά μια εβδομάδα πριν τα γεγονότα

Αφού ολοκλήρωσε το έργο της αφαιρώντας εξολοκλήρου τις καγκελένιες πόρτες της παιδικής χαράς, η ομάδα των αντιεξουσιαστών αποχώρησε με τη συνοδεία των ΜΑΤ και τη σκυτάλη πήρε η Επιτροπή κατοίκων του Αγ. Παντελεήμονα – περί τα 25 άτομα μεγάλης ηλικίας (50-70). Κατά πως μάθαμε, η διαδικασία αυτή, με κάποιες παραλλαγές, επαναλαμβάνεται καθημερινά τους τελευταίους μήνες.
Με ντουντούκες καλούσαν τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του «Μην κάθεστε τα σπίτια σας, κατεβείτε μαζί μας, εσείς τους τρώτε στη μάπα». Μια ομάδα ανέλαβε να αποκαταστήσει την τάξη στο πάρκο τοποθετώντας ένα αυτοσχέδιο κοντραπλακέ στην είσοδο του πάρκου, στη θέση της πόρτας, επί του οποίου έγραψαν με μπλε μπογιά τη λέξη Ελλάς! Σαφές το μήνυμα: το πάρκο ανήκει στους Έλληνες και θα το κρατήσουμε ελληνικό ακόμα κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση της απόλαυση του πάρκου ακόμα και από τους ίδιους τους Έλληνες. Αυτή εξάλλου δεν είναι και η ιστορία της μικρής και απομονωμένης πλην τίμιας και καθαρόαιμης Ελλαδίτσας μας;

η παιδική χαρά μια εβδομάδα τώρα

Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με όσους παρευρίσκονταν στην πλατεία. Αρκετοί (Έλληνες) μας εκμυστηρεύτηκαν πως φοβούνται πλέον να κατέβουν στην πλατεία, πως φοβούνται όχι τους ξένους αλλά τους Έλληνες και πως συμφωνούν με την κίνηση των αναρχικών να ανοίξουν το πάρκο, μια και δεν τολμούν να το πράξουν οι ίδιοι. (Σημειώνουμε ότι ο πατέρας Προκόπιος του Αγ. Παντελεήμονα δέχεται καθημερινά προπηλακισμούς από την Επιτροπή κατοίκων εξαιτίας της πρωτοβουλίας του να οργανώνει συσσίτια για τους ενδεείς μετανάστες της περιοχής.) Άλλοι βέβαια διαφώνησαν σφόδρα και, εν μέσω ύβρεων και μπουκαλιών που εκσφενδόνιζαν κατά πάνω μας ώστε να μας καταστήσουν σαφέστατη την απαίτησή τους να φύγουμε από την «πλατεία τους», υποστήριζαν πως αφού δεν υπάρχει κράτος να τους προστατεύσει έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους.
Α, ναι η πλατεία τελεί πράγματι υπό κατάληψη, την έχουν καταλάβει 20-25 έλληνες εις βάρος όχι μόνο των αλλοδαπών αλλά κυρίως των ελλήνων κατοίκων της περιοχής.

***

Αντί για επίλογο θα παραθέσω μια σύντομη ιστορία:

Ένας κύριος κάθεται στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα και καπνίζει πακιστανικά τσιγάρα. Στην ερώτηση μας σχετικά με την κατάσταση στην πλατεία απαντά συνοπτικά: «είμαι κομμουνιστής και ρατσιστής». Όσον αφορά τα τσιγάρα που καπνίζει, η απάντησή του είναι επίσης σαφής: «αυτά δεν με πειράζουν, είναι φτηνά και καλά τσιγάρα».
Η σύντομη αυτή στιχομυθία αποδίδει εύληπτα τον σκληρό πυρήνα του προβλήματος της μετανάστευσης. Οι χώρες υποδοχής θέλουν τα προϊόντα και την εργασία, αλλά όχι τους ανθρώπους που φέρουν τα προϊόντα και εκτελούν την εργασίας. Εδώ και έναν αιώνα οι ενασχολούμενοι με το μεταναστευτικό ζήτημα προσπαθούν, ανεπιτυχώς φυσικά, να βρουν με ποιο τρόπο θα δέχονται εισροές εργατικών χεριών και ουχί ανθρώπων – κατά την περίφημη φράση του Max Frisch «We asked for workers, and human beings came».

_____________________________________________________________

* Το κείμενο δημοσιεύεται στην LIFO, Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Πηγή: Αφημένες κάποιες Σκέψεις

One thought on “Ένα απόγευμα στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα”

  1. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
    (Αφού άλλες φορές, που μελέτησα και ενημέρωσα, δεν πήρα ούτε ένα «ευχαριστώ»)

    1. Σύνταξη Καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μαζική παραβίαση του κοινοτικού δικαίου από την Ελλάδα στο χώρο της Εργασίας.
    Προϋποθέσεις:
    α. Να μου δοθούν σωστά και τεκμηριωμένα στοιχεία (1) για δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί τα τελευταία 10 χρόνια για διαζύγια και καθορισμό του γονέα που θα έχει την επιμέλεια, (2) σε πόσες από αυτές η επιμέλεια των ανήλικων τέκνων έχει δοθεί στην μητέρα, (3) σε πόσες από αυτές η επιμέλεια των τέκνων έχει δοθεί στον πατέρα, (4) Με συγκεκριμένα παραδείγματα, πώς έχει επηρεαστεί η ικανότητα του στερημένου από την επιμέλεια πατέρα να ασκήσει το επάγγελμά του, τόσο αποτελεσματικά, όσο ο άλλος συνάδελφός του στην εργασία ή ανταγωνιστής του στο επάγγελμά του (χάσιμο χρόνου για να τρέχει να δεί το παιδί του, άγχος, αγωνία για το τι θα γίνει το παιδί του ή μήπως πάθει κάτι μακριά του, που θα βρει ψυχολόγους ενώ δε μένει μαζί του πληρωμή διατροφής κλπ σε σχέση με έναν άλλο που έχει την επιμέλεια του παιδιού του και ζεί μαζί του).
    β. Να έχω κάνει προηγουμένως γνωμοδότηση για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια τέτοια ενέργεια (βλ. παρακάτω & τιμοκατάλογο).
    γ. Αμοιβή 100 Ευρώ (50, προκαταβολή και 50 με την σύνταξη της καταγγελίας). Σε περίπτωση που δεν βρω επαρκή στοιχεία για μια θεμελιωμένη καταγγελία, δεν θα χρεώσω τίποτα και θα επιστρέψω την προκαταβολή.

    2. Σύνταξη Σχεδίου ατομικής Προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (την οποία όμως θα πρέπει –με φροντίδα του ενδιαφερόμενου – να αναλάβει εν ενεργεία δικηγόρος και, αν συμφωνεί, να τη διαμορφώσει με τον τρόπο του, να την υπογράψει και να την υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)
    Σημείωση: Η υπόθεση είναι δύσκολη, επειδή δεν υπάρχει προς το παρόν επαρκής νομολογία του παραπάνω δικαστηρίου στα θέματα «προστασίας της οικογένειας» που να είναι ευνοϊκή για τον πατέρα.
    Προϋποθέσεις:
    α. Να μου δοθεί εγγράφως και με σαφήνεια – όχι αοριστολογίες – το ιστορικό της υπόθεσης του ενδιαφερόμενου και οι αποφάσεις (Πρωτοδικείου, Εφετείου, Αρείου Πάγου) που έχει βγάλει μέχρι σήμερα.
    β. Να έχω κάνει προηγουμένως γνωμοδότηση για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια τέτοια ενέργεια (βλ. παρακάτω & τιμοκατάλογο).
    γ. Αμοιβή 100 Ευρώ (50, προκαταβολή και 50 με την σύνταξη του σχεδίου Προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Σε περίπτωση που δεν βρω επαρκή στοιχεία για μια θεμελιωμένη Προσφυγή, δεν θα χρεώσω τίποτα και θα επιστρέψω την προκαταβολή.

    3. Γνωμοδότηση.
    Προϋποθέσεις:
    α. Ο ενδιαφερόμενος να μου γράψει σε ένα χαρτί τι ακριβώς θέλει, για να μην υπάρξει παρανόηση.
    β. Αμοιβή 50 Ευρώ (25 Ευρώ προκαταβολή και 25 Ευρώ μετά το τέλος της γνωμοδότησης, έστω και αν δεν βγήκαν ικανοποιητικά αποτελέσματα ή που να αρέσουν στον ενδιαφερόμενο).

    4. Μελέτη Υπόθεση & Αναζήτηση νομολογίας και αποφάσεων σε νομικές βιβλιοθήκες και ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες νομολογίας.
    Προϋποθέσεις:
    α. Ο ενδιαφερόμενος να μου γράψει σε ένα χαρτί τι ακριβώς θέλει, για να μην υπάρξει παρανόηση.
    β. Αμοιβή 50 Ευρώ (25 Ευρώ προκαταβολή και 25 Ευρώ μετά το τέλος της γνωμοδότησης, έστω και αν δεν βγήκαν ικανοποιητικά αποτελέσματα ή που να αρέσουν στον ενδιαφερόμενο).

    5. Σύνταξη σημειώματος για το θέμα της προδικαστικής παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με βάση το άρθρο 234 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που πρέπει να προστίθεται σε κάθε δικόγραφο αγωγής ή έφεσης ή αναίρεσης, ώστε το δικαστήριο (προαιρετικά, αν είναι Πρωτοδικείο ή Εφετείο και υποχρεωτικά αν είναι Άρειος Πάγος ή Συμβούλιο της Επικρατείας), να ζητάει τη γνώμη του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ως προς το τι επιτάσσει το κοινοτικό δίκαιο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν τίθεται προδικαστικό θέμα εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο επειδή υποχρεώνει το δικαστή να ρωτάει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και διευκολύνει το να περάσουν – λόγω της αρχής της ισότητας – οι απόψεις των πατεράδων γονέων. Το δικόγραφο όμως της αγωγής, έφεσης κλπ θα το συντάσσει και θα το υποβάλει κανονικά ο δικηγόρος της υπόθεσης, που θα αποφασίσει αν θα θέσει και θέμα της προδικαστικής παραπομπής.
    Προϋποθέσεις:
    α. Ο ενδιαφερόμενος να μου γράψει σε ένα χαρτί τι ακριβώς θέλει, για να μην υπάρξει παρανόηση.
    β. Αμοιβή 50 Ευρώ (25 Ευρώ προκαταβολή και 25 Ευρώ μετά το τέλος της κατάρτισης του σημειώματος της προδικαστικής παραπομπής). Αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έγκυρο αίτημα προδικαστικής παραπομπής, δεν χρεώνω τίποτα και επιστρέφω την προκαταβολή.

    6. Προσφυγή κατά της απορριπτικής απόφασης της Εφορίας που αρνείται να δεχτεί ως οικογενειακά βάρη ή έξοδα για την επιμέλεια του ανήλικου, το ποσό που πληρώνει ο διαζευγμένος και στερημένος την επιμέλεια του παιδιού του (μετά θα χρειαστεί προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο).
    Προϋποθέσεις:
    α. Ο ενδιαφερόμενος να μου γράψει σε ένα χαρτί τι ακριβώς θέλει, για να μην υπάρξει παρανόηση.
    β. Αμοιβή 50 Ευρώ (25 Ευρώ προκαταβολή και 25 Ευρώ μετά το τέλος της κατάρτισης της προσφυγής).

    7. Αίτηση προς (1) Προϊστάμενο τον ΟΑΕΔ (ιδιωτικού δικαίου), (2) Οικονομική Διεύθυνση Δημόσιας Υπηρεσίας ή Υπουργείου, (3) Ταμείο Συντάξεων ή Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (προκειμένου περί συνταξιούχου) να περιλάβει επίδομα οικογενειακών βαρών, που κανονικά δικαιούται ο διαζευχθείς και στερημένος της επιμέλειας του παιδιού του πατέρας.
    Προϋποθέσεις:
    α. Ο ενδιαφερόμενος να μου γράψει σε ένα χαρτί τι ακριβώς θέλει, για να μην υπάρξει παρανόηση.
    β. Αμοιβή 30 Ευρώ (15 Ευρώ προκαταβολή και 15 Ευρώ μετά το τέλος της κατάρτισης της αίτησης).

    Προσοχή: – Δεν μετέχω σε συναθροίσεις ενδιαφερομένων πολύ περισσότερο όταν κάνουν το δωμάτιο ντουμάνι από τον καπνό των τσιγάρων τους.- Δεν ανέχομαι να με βάζουν δίπλα σε κάποιον δικηγόρο και να μας λένε και στους δύο «εσύ λές ότι γίνεται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εσύ λες πως δεν γίνεται – ποιος λέει αλήθεια;»- Δεν επιτρέπω να βάζουν το e-mail μου και τον αριθμό του κινητού μου να παίρνει σωρεία προσκλήσεων ή ανακοινώσεων από σύλλογο ή μέλη του συλλόγου.

    Ξέρετε που θα με βρείτε. Μέσω του Προέδρου του Συλλόγου σας.

Comments are closed.