NoBorder στη Λέσβο, 25-31/8/2009

13/07/2009 by: kiko

Τι είναι το NoBorder

Το ΝoBorder ’09 προέκυψε ως ανάγκη να πραγματοποιηθεί εδώ στη Λέσβο, καθώς τα τελευταία χρόνια το νησί αποτελεί κεντρική πύλη εισόδου χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Επιπλέον, 2 χλμ. έξω από τη Μυτιλήνη, στην Παγανή, βρίσκεται το κέντρο κράτησης, στο οποίο οδηγούνται οι μετανάστες και πρόσφυγες μόλις φτάσουν στη Λέσβο.

Το Συντονιστικό No Border Λέσβος 2009 είναι μία συνέλευση ατόμων και ομάδων από όλη την Ευρώπη.
Λειτουργεί με τοπικές συνελεύσεις, και οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού.
Είναι ανοιχτό σε άτομα και ομάδες, εκτός κομμάτων και ΜΚΟ.
Ένα πρόγραμμα κεντρικών δράσεων έχει διαμορφωθεί γύρω από συγκεκριμένες θεματικές (βλ. πρόγραμμα) και καλούμε όσες/όσους θέλουν να συμμετέχουν στη διεξαγωγή του να στείλουν τις προτάσεις τους μέχρι 31 Ιουλίου (ώστε το τελικό πρόγραμμα να διαμορφωθεί έγκαιρα) στο
workshops.noborder.lesvos@espiv.net
προτείνοντας ιδέες για δράσεις, εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις.

Εδώ,λοιπόν, στη Λέσβο, όπου αποτυπώνεται καθαρά το καθεστώς ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων, σας καλούμε, 25-31 Αυγούστου 2009, να αποκτήσουμε από κοινού την εμπειρία της συνοριογραμμής, να συζητήσουμε, να συντονιστούμε, να αγωνιστούμε:

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΟ-ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΝΑΥΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ NO BORDER ΛΕΣΒΟΣ 2009
noborder.lesvos.2009@gmail.com
www.noborderlesvos09.gr

Κάλεσμα του NoBorder

Ζούμε σ’ έναν κόσμο βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης. Αιώνες τώρα, εθνικά Κράτη και αφεντικά εκμεταλλεύονται τη γη και τους ανθρώπους της για να πλουτίζουν και να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους, αφήνοντας πίσω τους θάνατο, καταστροφή και ξεριζωμό. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βιώνουν στο πετσί τους τούς διάφορους -προληπτικούς ή μη- πολέμους, την πείνα, την περιβαλλοντική καταστροφή και τη λεηλασία των φυσικών πόρων του τόπου τους δεν κατέβηκαν από τον ουρανό. Είναι τα θύματα των διεθνών και εθνικών πολιτικών που στηρίζουν τον καπιταλισμό και ταυτόχρονα οι θύτες της ανάδειξης του ζητήματος της μετανάστευσης και των συνόρων σε κομβικό σημείο για όσους και όσες παλεύουν για την καταστροφή αυτού του συστήματος. Υπό καθεστώς ομηρίας και βρισκόμενοι στην κατώτερη θέση της κοινωνικής ιεραρχίας οι μετανάστες-πρόσφυγες δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από το πλέγμα των σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης, οδηγούμενοι σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης.
Στη θάλασσα
Στη Λέσβο, στα ανατολικά σύνορα της «Ευρώπης-Φρούριο», χιλιάδες μετανάστες-πρόσφυγες, γυναίκες, άντρες και παιδιά, εξαναγκάζονται να διασχίσουν, με κάθε μέσο, το υδάτινο σύνορο που τους χωρίζει από μια αξιοπρεπή και αξιοβίωτη ζωή. Το ελληνικό λιμενικό και οι «επιχειρήσεις ασφαλούς αποτροπής» που αυτό διεξάγει αποτελούν την πρώτη τους επαφή με το «ευρωπαϊκό όνειρο»: δολοφονίες, βυθίσεις βαρκών, βασανιστήρια, ληστείες και καψόνια συνιστούν το πρώτο καλωσόρισμα του ελληνικού κράτους. Τα τελευταία δύο χρόνια, στις επιχειρήσεις αυτές συμπράττει με πλωτά και εναέρια μέσα και η Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε). Η Frontex αποτελεί στην ουσία έναν ανεξάρτητο παραστρατιωτικό μηχανισμό καταστολής που έχει στηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. για να εκπαιδεύει τις τοπικές αρχές, να συντονίζει και να ομογενοποιεί τον έλεγχο των συνόρων. Ξεκινώντας από τα σύνορα, προωθεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας.
Φτάνοντας
Στη στεριά πια, οι μετανάστες-πρόσφυγες στοιβάζονται, ως μάζα, στα περίφημα Κέντρα Υποδοχής που, εκσυγχρονισμένα ή μη, ξεφυτρώνουν ανά την επικράτεια. Στη λογική των Lager -των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί- υπενθυμίζουν πως η διαχείριση του πληθυσμού από την κυριαρχία μπορεί να λειτουργεί και πέρα από τα όρια της αστικής νομιμότητας. Ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εξαίρεσης, όποτε αποφασιστεί, μπορεί να επεκταθεί και στους ευρωπαίους πολίτες. Οι φυλακές αυτές έχουν στηθεί για να κανονικοποιούν τις ροές της μετανάστευσης προς την Ευρώπη και για να τιμωρούν τους μετανάστες-πρόσφυγες για το μοναδικό τους «έγκλημα»: την έλλειψη χαρτιών. Στην τοπική φυλακή στην Παγανή και σε άθλιες συνθήκες, οι μετανάστες φακελώνονται, διαχωρίζονται σε χρήσιμους και μη, απελαύνονται άμεσα ή όχι, μαθαίνουν να είναι πειθήνιοι και εκπαιδεύονται στην αποδοχή της υποτιθέμενης κατωτερότητάς τους. Ό,τι θεωρεί, δηλαδή, ως απαραίτητα προσόντα για το σύγχρονο δουλοπάροικο η καπιταλιστική μηχανή.
Δουλεύοντας
Ο εργασιακός παράδεισος που έχουν στήσει τα αφεντικά είναι εδώ και τους περιμένει στη συνέχεια. Τους περιμένει γιατί είναι απαραίτητοι και πέφτουν σαν χρυσή βροχή στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Αλλά υπό κάποιες βασικές προϋποθέσεις: χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα, ως φτηνό εργατικό δυναμικό για τα μικρά και μεγάλα αφεντικά, επισφαλείς, «μαύροι», με χαμηλά ή και απλήρωτα μεροκάματα, αντιμέτωποι με τον θεσμισμένο ρατσισμό και την κοινωνικά διάχυτη ξενοφοβία. Μια εικόνα από το μέλλον, αλλά και το παρόν, και των «ντόπιων» εργαζομένων, που μόνο η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη και η ανάπτυξη κοινών αγώνων με τους μετανάστες-πρόσφυγες μπορεί να αντιστρέψει.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ακολουθώντας τη συνάντηση NoBorder στο Calais της Γαλλίας από τις 23-29 Ιούνη και συνεχίζοντας τη δεκαετή παράδοση των NoBorder σε όλον τον κόσμο, θα βρεθούμε στη Λέσβο από τις 25 ως τις 31 Αυγούστου 2009. Ξεκινάμε από το αδιαπραγμάτευτο: ελευθερία μετακίνησης για όλους και όλες, πέρα και πάνω από εθνικά σύνορα. Αρνούμαστε το καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας που βιώνουν κομμάτια του παγκόσμιου πληθυσμού. Αρνούμαστε κάθε πλασματικό διαχωρισμό μεταξύ των καταπιεσμένων, μεταξύ ανθρώπων με χαρτιά και χωρίς χαρτιά. Ενάντια στα σύγχρονα Lager και στις εθνοκρατικές ιδεολογίες, οργανώνουμε τις απαντήσεις και τις αντιστάσεις μας, για έναν κόσμο χωρίς σύνορα, πατρίδες και χαρτιά.
Το Δεκέμβρη που μας πέρασε, ντόπιοι και μετανάστες, βρεθήκαμε όλοι μαζί στο δρόμο ενάντια σ’ όσα μας κλέβουν τη ζωή. Αναπτύξαμε και καλλιεργήσαμε υπάρχοντες και νέους δεσμούς, κατακτώντας, μεταξύ άλλων, μια μεγάλη αλήθεια: στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι!
Καλή αντάμωση!

Πρόγραμμα του NoBorder

Τρίτη 25 Αυγούστου

‘Αφιξη

Τετάρτη 26/08

Ευρωπαϊκό καθεστώς μετανάστευσης

Αυτή τη μέρα θα συζητήσουμε για το καθεστώς συνόρων και μετανάστευσης προσπαθώντας να συνδυάσουμε θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών, εμπειριών από μετανάστες/ριες, πολιτικών δράσεων και κινητοποιήσεων από διαφορετικά σημεία των Ευρωπαϊκών συνόρων (με έμφαση σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία). Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση εκδήλωση στην πόλη της Μυτιλήνης.

Πέμπτη 27/08

Δημιουργώντας σχέσεις με την τοπική κοινωνία

Καθώς ένας από τους βασικούς στόχους τoυ camp είναι η επικοινωνία και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αυτή τη μέρα θα γίνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις και δράσεις σε διάφορα μέρη του νησιού

(Μόλυβος, Πλωμάρι, Καλλονή, Αγιάσος).

Παρασκευή 28/08

Κέντρα κράτησης

Τα θέματα ποινικοποίησης της μετανάστευσης, κράτησης, απομόνωσης και δικαιωμάτων θα είναι κεντρικά ζητήματα συζήτησης αυτή τη μέρα. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο κέντρο κράτησης της

Παγανής, ένα από τα χειρότερα της Ελλάδας.

Σάββατο 29/08

Frontex, καθεστώς συνόρων

Κεντρικό ζήτημα συζήτησς θα είναι η φύλαξη των συνόρων (συνοριοφύλακες, λιμενικό) αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη δράση της Frontex στα Ευρωπαϊκά σύνορα. Το απόγευμα θα γίνει μια δράση στο λιμάνι.

Κυριακή 30/08

Εργασία, Επισφάλεια, Μετανάστευση

Βασικός στόχος αυτής της μέρας είναι να συνδέσει το ζήτημα της μετανάστευσης με αυτό της εργασίας και της επισφάλειας, ενώ επίσης θα τεθούν υπό συζήτηση θέματα εθνικότητας, τάξης, φύλου και

θρησκευτικής ταυτότητας.

Δευτέρα 31/08

Κλείσιμο του camp

Συνέλευση


Καθημερινά

Διαχειρστική συνέλευση για τη λειτουργία του camp και τεχνικά-πολιτικά ζητήματα που θα προκύπτουν), σεμινάρια, συζητήσεις, προβολές.

Όσες ομάδες θέλουν να κάνουν σεμινάρια τις μέρες του camp, ας επικοινωνήσουν μέχρι 31 Ιούλη στο

workshops.noborder.lesvos@espiv.net

Comments

1,271 Responses to “NoBorder στη Λέσβο, 25-31/8/2009”